BTW in de Bouw

Als ondernemer in de bouw krijg je te maken met de BTW-wetgeving. In deze blog gaan wij in op enkele branchespecifieke regelgeving waar de bouwondernemer mee te maken kan krijgen.

Ben je op zoek naar de algemene wetgeving over de omzetbelasting? Bekijk dan onze blog over de BTW aangifte zelf indienen.

BTW Bouw Accountant Belastingadvies

De BTW verleggingsregeling in de bouw 

Als aannemer of onderaannemer in welke rechtsvorm dan ook (eenmanszaak, BV of VOF) krijgt te maken met de verleggingsregeling. Normaal gesproken moet een Nederlandse ondernemer 21% omzetbelasting (BTW) in rekening brengen aan de afnemer. De afnemer kan deze, mits hij een bedrijf heeft, terugvragen.

Één van de uitzonderingen hierop is als er sprake is van onderaanneming of het uitlenen van personeel in de bouw. Dan krijg je te maken met de verleggingsregeling. Dat betekent dat jij géén BTW in rekening brengt. De regeling is ooit in het leven geroepen om de uitstaande belastingschuld bij aannemers te beperken in het geval van een faillissement. Echter maakt dit de administratie van menig bouwondernemer complexer en risicovoller. Het grootste risico is dat de verleggingsregeling toegepast wordt terwijl niet wordt voldaan aan de eisen. Met het vervelende gevolg dat alsnog 21% btw moet worden afdragen aan de belastingdienst (waarvan het onzeker is dat deze verhaald kan worden op de afnemer).

Verwerking verlegging in de BTW-aangifte bij de opdrachtnemer
Als de verleggingsregeling wordt toegepast dan heeft de verkoopfactuur extra vereisten. Het (geldige) BTW-nummer van de afnemer moet worden vermeldt op de verkoopfactuur en er moet op de factuur worden vermeldt dat er sprake is van BTW Verlegd naar de afnemer. Vervolgens moet elk kwartaal (of maand) bij de BTW aangifte deze omzet aangeven worden onder rubriek:

1e Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast

TIP! Via deze site EU-VIES kan worden gecontroleerd of het een geldig BTW-nummer is van de afnemer.

Verwerking verlegging in de BTW-aangifte bij de opdrachtgever
Ook de afnemer moet de verlegging van de omzetbelasting verwerken in zijn aangifte. De BTW is verlegd naar de opdrachtgever, oftewel de opdrachtgever moet de BTW afdragen en de opdrachtgever mag ook deze BTW terugvragen. De verlegging komt daarom op twee plaatsen in de BTW aangifte voor. Dit is bij:

2a Leveringen/diensten waarbij de heffing van omzetbelasting naar u is verlegd 
5b Voorbelasting

Stel dat er in een periode € 10.000 aan omzet naar jou is verlegd. In dat geval neem je in de BTW aangifte op bij 2A € 10.000 met een af te dragen BTW bedrag van €2.100 (21%). Deze € 2.100 kun je vervolgens terugvragen bij de voorbelasting bij rubriek 5B. Per saldo wijzigt het eindbedrag van de aangifte niet.

Werkzaamheden voor particulieren buiten Nederland 

Werkzaamheden aan vastgoed in het buitenland brengen ook een extra complexiteit met zich mee. Dus wanneer jij een woonhuis schildert van een in België wonende particulier dan mag je hier niet zomaar de Nederlandse BTW-tarieven op toepassen. Veel ondernemers maken de denkfout dat een Nederlands bedrijf altijd Nederlandse tarieven moet toepassen, maar dat is niet zo. Werkzaamheden aan vastgoed zijn belast in het land waar het vastgoed is gevestigd. Je moet daarom in België BTW-aangifte doen of maakt gebruik van de OneStopShop bij de Nederlandse belastingdienst. Beide leiden tot administratieve verzwaring waardoor de afweging moet worden gemaakt of je die stap wel wil maken.

Verricht je werkzaamheden voor vastgoed buiten Nederland maar is het voor een bedrijf? Dan heeft dit meestal geen grote gevolgen. Met de meeste landen kan dan gekozen worden voor “BTW-verlegd”, vergelijkbaar met de eerder beschreven BTW-verleggingsregeling in de bouw.

BTW in de Bouw – Welk tarief?

De meeste diensten en producten in de bouw zullen met het hoge BTW-percentage gefactureerd worden (21%). Er zijn enkele bijzondere regelingen waardoor het verlaagde BTW-percentage van 9% gehanteerd mag worden, namelijk voor het schilderen en stukadoren van bestaande woningen. Dit zijn woningen die meer dan twee jaar bewoond zijn. Voor overige schilder- en stukadoor werkzaamheden geldt het reguliere tarief van 21%.

Daarnaast heb je mogelijk te maken met inkopen waar het verlaagde tarief op van toepassing is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij aankoop van plantmateriaal of bomen. Als jij deze doorverkoopt aan de klant geldt hiervoor ook het verlaagde tarief. Van belang is dat de aanvullende dienstverlening wel met 21% BTW gefactureerd moet worden.

Belastingadvies Annemers Accountant

LEF Accountants

Wij zijn als accountantskantoor door de jaren heen gespecialiseerd in de Bouwsector. Ondernemers weten ons te vinden omdat wij veel verstand hebben van branchespecifieke zaken zoals de BTW, vastgoed en bedrijfsstructuren. Daarnaast bieden wij in tegenstelling tot administratiekantoren/boekhouders meer dan alleen de boekhouding en belastingaangiftes. Wij focussen op proactief (belasting)advies. En klanten die komen van de (grotere) accountantskantoren kiezen voor ons vanwege onze tarieven en persoonlijke en laagdrempelige aanpak.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek

Wij Peter (links) en Roy (rechts) zijn twee ervaren bedrijfsadviseurs. Wij focussen ons naast de traditionele dienstverlening (administratie, jaarwerk en belastingaangiftes) op advies. Zodat je voldoet aan wet- en regelgeving, maar ook de beschikking hebt over een financiële rechterhand. Iemand die betrokken is bij je business en jou daarom van maatwerk financieel en fiscaal advies voorziet. Zodat jij  niet alleen zo min mogelijk belasting betaald, maar ook jouw ondernemersdoelen kan behalen.

Peter van Aarle:
peter@lefaccountants.nl
06-54320915

Roy Hoskam:
roy@lefaccountants.nl
06-43789083

Accountantskantoor Uden LEF