Beoordelingsverklaring accountant

Beoordelingsverklaring bij LEF Accountants

Wij zijn als kantoor mede gespecilaiseerd in het verstrekken van een beoordelingsverklaring. Dit hebben wij reeds gedaan bij een groot scala aan bedrijven zoals advocatenkantoren, notarissen, reisburea’s en stichtingen (of bedrijven) gefinancierd met gemeenschapsgeld.

Wij krijgen veelal van klanten terug dat de samenwerking met ons een verademing is. Wij werken met kleine teams en een vast aanspreekpunt. Waardoor wij de opdracht efficiënt en snel kunnen uitvoeren en het minder belastend is voor de administratieafdeling van de organisatie. Daarnaast hebben wij met een maatwerk risicogericht controleplan. Waardoor wij alleen de noodzakelijke controlewerkzaamheden uitvoeren om tot een goedkeurende beoordelingsverklaring te komen.

Ergernissen die wij regelmatig voorbij horen komen zijn dat er gewerkt wordt met grote steeds wisselende teams waardoor het team onvoldoende kennis (en betrokkenheid) heeft bij de organisatie en er te veel informatie al dan niet dubbel wordt opgevraagd. Dit leidt naast ergernis tot langere doorloptijden en hogere rekeningen van de accountant.

Onze werkwijze

Onze werkwijze is afhankelijk van uw wensen en de situatie. In de ideale situatie stelt u zelf al een interne jaarrekening op. Dan beginnen we veelal met een fysieke (of online) kennismaking  en orientatie waarbij inventarisseren wat de wensen zijn, met wat voor bedrijf wij te maken hebben en waar de aandachtspunten komen te liggen in onze controleaanpak. Wij geven een prijs af voor onze dienstverlening en een planing.

Vervolgens sturen we ruim voor aanvang een lijst uit met stukken die wij nodig hebben voor de controle. Waarna wij starten met onze werkzaamheden. Nadat wij klaar zijn met de controle volgt een eindgesprek waarna wij meestal direct de beoordelingsverklaring kunnen verstrekken.

Opstellen jaarrekening
Zoals ik reeds heb aangegeven is dit de ideale situatie en is dit niet haalbaar bij veel (kleinere) organisatie. Om tot een goede jaarrekening te komen heb je al de nodige kennis nodig van jaarrekening en vaak ook (dure) software. Wij kunnen deze ook voor u verzorgen en eventueel zelfs ondersteunen bij het verwerken de administratie.

Overige dienstverlening
Wij zijn een fullservice accountants en advieskantoor. Daarom kun je naast de jaarrekening ook bij ons terrecht voor overige dienstverlening zoals belastingaangiftes, belastingadvies , HR en loonadministratie.

Overige verklaringen accountant
Ben jij op zoek naar een andere accountantsverklaring? Neem dan ook contact met ons op.

Beoordelingsverklaring Accountant.JPG

Wat is een beoordelingsverklaring?

Dat is even genoeg over ons kantoor en onze aanpak. Wat is een beoordelingsverklaring en wanneer heb ik deze nodig? Een beoordelingsverklaring is een van de drie soorten verklaringen die een accountant kan afgeven.

De eenvoudigste is een samenstellingsverklaring. Hierbij ondersteunt de accountant bij het opstellen van (met name) de jaarrekening. Hierbij mag hij vertrouwen dat de door het bestuur aangeleverde informatie correct is en vinden geen controlewerkzaamheden plaats.

De amdere twee verklaringen zijn vergelijkbaar. Dat is de beoordelingsverklaring en de zwaardere controleverklaring. Als aanvulling op de samensteverklaring toetst hij bij beide verklaringen of de aangeleverde informatie correct is. Is bijvoorbeeld de informatie uit het boekhoudpakket betrouwbaar. Waneer, wie en hoe komt een bepaalde boeking tot stand. Het verschil tussen beide verklaringen zit hem in de zwaarte van de benodige werkzaamheden en conclusie (verklaring).  De controleverklaring is de zware variant en de milde variant is de beoordelingsverklaring.

Wanneer heb je een dergelijke verklaring nodig

Een beoordelingsverklaring is in de basis niet verplicht. Als jij een kleine organisatie bent dan heb je géén accountantsverklaring nodig. Als jij een bepaalde grootte hebt bereikt en aan twee van de volgende drie criteria voldoet, dan heb je een controleverklaring nodig:

  • € 12 miljoen omzet,
  • € 6 miljoen balanstotaal
  • 50  medewerkers FTE.

Toch zijn er veel organisatie die een beoordelingsverklaring nodig hebben. Zo moeten notaris en deurwaarder dit vanuit het bureau financieel toezicht. Moeten organisaties dit om in aanmerking te komen voor subsidie (maatschapelijk geld). Dit zijn o.a. zorginstellingen en stichtingen. Of wordt het gevraagd door een levernacier of andere stakeholder, zoals bijvoorbeeld een reisburea dat aangesloten wil zijn bij het stichting garantiefonds reisgelden (SGR).

Wie mag een beoordelingsverklaring afgeven?

Een beoordelingsverklaring mag alleen worden afgegeven door een erkend accountant welke is aangesloten bij de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants).

Wat kost een beoordelingsverklaring?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren, Zoals de complexiteit van de organisatie, de omvang van de organisatie, waarom een beoordelingsverklaring nodig is, de kwaliteit van de administratie en wat er al wordt opgeleverd door de organisatie zelf.

Een beoordelingsverklaring bij een gemiddelde organisatie kost bij ons al vrij snel € 1.500 ex btw.

Heeft u een beoordelingsverklaring nodig? Neem contact op een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Accountant Belastingadviseur Boekhouder

Roy Hoskam AA RB 

Accountant en eigenaar van LEF Accountants. Ik help ondernemers al jaren met hun belastingzaken. Wij zijn de sparringspartner voor het MKB, recht door zee met praktische adviezen. 

06-43789083 / roy@lefaccountants.nl

Benieuwd naar onze werkwijze? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.