E-commerce en belastingen

De opkomst van e-commerce heeft het makkelijker dan ooit gemaakt om een onderneming te starten en producten te verkopen – niet alleen in Nederland, maar ook in België (bijvoorbeeld via Bol.com), de rest van Europa (via Amazon) of wereldwijd via je eigen webshop. Tegelijkertijd brengt deze ontwikkeling complexe fiscale verplichtingen met zich mee, vooral op het gebied van btw en winstbelasting. Ook dropshipping en internationale magazijnen zorgen voor nieuwe uitdagingen.

In deze blog leggen wij van LEF Accountants uit welke btw- en winstbelastingaspecten je als e-commerce ondernemer moet begrijpen én hoe je je administratie efficiënt kunt inrichten.

E-commerce BTW LEF Accountants

BTW-situaties voor E-commerce ondernemers

Dit is de meest eenvoudige situatie. Je levert goederen vanuit een magazijn in Nederland aan Nederlandse particulieren of bedrijven. In dat geval breng je 21% of 9% Nederlandse btw in rekening, afhankelijk van het type product. De btw geef je aan via je reguliere Nederlandse aangifte.

Zodra je drempel van €10.000 aan grensoverschrijdende B2C verkopen in Europa overschrijdt, ben je verplicht om de btw van het land van de afnemer toe te passen. Dit doe je via de Unieregeling van het OSS-systeem (One Stop Shop). Hiermee draag je buitenlandse btw in één keer af via de Nederlandse Belastingdienst. Dit voorkomt dat je je in elk EU-land afzonderlijk moet registreren.

Bij B2B-verkopen binnen de EU geldt de intra-community levering (ICL). Je factureert dan met 0% btw, mits de klant een geldig btw-nummer heeft en je voldoet aan de administratieve voorwaarden, zoals het opstellen van een ICP-opgave.

Export buiten de EU is in beginsel belast met 0% btw, mits je kunt aantonen dat de goederen het EU-grondgebied verlaten hebben. Houd er rekening mee dat de klant in het land van aankomst meestal invoerrechten en lokale btw moet betalen. Soms loopt dat via de Douane of een lokale vertegenwoordiger.

Bij gebruik van een magazijn of fulfillmentcenter buiten Nederland (bijv. Amazon FBA in Duitsland of Polen), moet je je in het betreffende land registreren voor de btw. Leveringen binnen dat land vallen onder de lokale btw-regels. Daarnaast moet je interne verplaatsingen van voorraad vanuit Nederland naar het buitenlandse magazijn rapporteren als fictieve intracommunautaire levering en verwerving.

Bij dropshipping is het belangrijk te achterhalen waar het magazijn zich bevindt. De OSS-regeling is alleen van toepassing bij B2C-verkopen aan klanten in andere EU-landen. Bij B2B-dropshipping gelden andere regels. Afhankelijk van het logistieke model en waar de voorraad zich bevindt, kun je te maken krijgen met buitenlandse btw-registraties.

Winstbelasting: de vaak vergeten belasting

Hoewel de btw veel aandacht krijgt, mag de winstbelasting niet worden onderschat. In de meeste situaties (1 t/m 4 en 6) is dit eenvoudig: als jouw onderneming fiscaal in Nederland gevestigd is, dan wordt de volledige winst in Nederland belast.

Maar let op bij situatie 5 – verkoop vanuit een buitenlands magazijn. Veel landen (zoals Duitsland) heffen winstbelasting op basis van een vaste inrichting. Dit betekent dat een lokaal fulfillmentcenter of magazijn kan leiden tot heffingsrechten voor dat land. De Nederlandse B.V. moet dan mogelijk aangifte doen in beide landen.

In zulke gevallen kan het oprichten van een aparte buitenlandse entiteit, zoals een Duitse GmbH, voordelen bieden:

  • Administratieve scheiding per land

  • Duidelijke winsttoerekening

  • Lokale uitstraling en vertrouwen bij klanten

  • Boekhouding volgens het lokale rekeningschema

 Hoe richt je je E-commerce administratie efficiënt in?

De administratie van een e-commerce onderneming groeit snel uit tot een complexe operatie, zeker bij:

  • Meerdere verkoopkanalen (Amazon, Bol.com, Shopify, WooCommerce)
  • Meerdere landen en btw-stelsels (via OSS)

  • Meerdere betaalproviders (Mollie, PayPal, creditcard)

Basisinrichting

Voor elke e-commerce ondernemer zouden deze elementen aanwezig moeten zijn:

  • Een modern online boekhoudpakket (bijv. Exact Online, e-Boekhouden, Silvasoft)

  • Koppeling met de zakelijke bankrekening

  • Scan-en-herken oplossing voor inkoopfacturen

  • Koppeling met de salarisadministratie (indien van toepassing)

Twee werkwijzen

1. Volledig geïntegreerde administratie

Met koppelingen naar voorraadsystemen, orderbeheer en verkoopkanalen:

  • Automatisch boeken van verkoopfacturen

  • Voorraadbeheer per artikel

  • Koppeling met fulfillmentcenters

Werkt goed, maar vaak duur en nog steeds arbeidsintensief (voor zaken als afletteren van verkoopfacturen, artikel/voorraadadministratie, en het uitzoeken van verschillen.)

2. Praktische en efficiënte MKB-aanpak (onze voorkeur)

  • Verkoop wordt rechtstreeks op omzet geboekt op basis van exports uit de platformen

  • Inkoopfacturen direct op kosten, met maandelijkse voorraadcorrectie

  • Geen complexe voorraadkoppelingen, minder foutgevoelig

  • Lage softwarekosten, overzichtelijke administratie

Deze methode voldoet aan alle fiscale eisen én is efficiënt en beheersbaar.

E-commerce en BTW: laat je adviseren

De fiscale regels voor e-commerce veranderen snel. Bij LEF Accountants zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van e-commerce ondernemers met internationale ambities. Wij zorgen dat je btw-aangiftes kloppen, je winstbelasting correct wordt afgedragen én je administratie efficiënt is ingericht.

Benieuwd wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Accountant Belastingadviseur Boekhouder

Deze blog is geschreven door:

Roy Hoskam AA RB 

Accountant en eigenaar van LEF Accountants. Ik help ondernemers al jaren met hun belastingzaken. Wij zijn de sparringspartner voor het MKB, recht door zee met praktische adviezen. 

06-43789083 / roy@lefaccountants.nl